BOBBY BARE – DRUNK & CRAZY / AS IS / AIN’T GOT NOTHIN’ TO LOSE / DRINKIN’ FROM THE BOTTLE …

We hebben onlangs alweer een recent uitgebrachte dubbel-cd in de bus gedropt gekregen. De afzender was het Britse platenlabel ‘Beat Goes On Records’ en dan weten we meteen dat het gaat over een compilatiealbum van oudere liedjes en van platen van zangers die in de jaren ’60, ’70 en ’80 furore hebben gemaakt in de muziekwereld.

Deze dubbelaar verzamelt vier vinylalbums van de Amerikaanse folk- en countryzanger Bobby Bare Sr. die 85 jaren geleden als Robert Joseph Bare geboren werd in Ironton, Ohio en muzikaal actief is van 1956 tot dezer dagen, zij het nu toch op een wat lager pitje. We mogen hem ook niet verwarren met Bobby Bare Jr., zijn 54-jarige zoon die vanuit Nashville, Tennessee ook heel actief musiceert in de wereld van de Americana-, rock- en alt.countrymuziek.

De vier platen die hier na een digitaal geremasterde bewerking werden samengebracht op twee cd’s zijn “Drunk & Crazy” uit 1980, “As Is” uit 1981, “Ain’t Got Nothin’ To Lose” uit 1982 en “Drinkin’ From The Bottle…” uit 1983. “Drunk & Crazy” werd destijds geproduced door Bobby Bare Sr. zelf met de hulp van Bill Rice, terwijl “As Is” niemand minder dan de toen nog zeer jonge Rodney Crowell als producer had en als bekendste begeleiders voor de instrumentatie kon rekenen op o.a. de gitaristen Hank DeVito, Albert Lee en Ricky Skaggs.

De overgrote meerderheid van de 46 liedjes op deze verzamelplaat werd geschreven door een goede vriend van Bobby Bare Sr., zijnde de in 1999 veel te jong aan een hartaanval overleden Amerikaanse componist Shel Silverstein die in zijn carrière ook heel wat nummers heeft geschreven voor o.a. ‘Dr. Hook & The Medicine Show’, Loretta Lynn, Johnny Cash en Waylon Jennings. Daarnaast coverde hij ook wel eens een hit van een andere artiest zoals “White Freight Liner Blues” van Townes Van Zandt en de twee songs die op de bijgevoegde audiovideo’s te horen zijn: “Desperados Waiting For The Train” van Guy Clark uit 1973 en “Goodnight Irene”, de folkklassieker van bluesmuzikant Huddie ‘Lead Belly’ Ledbetter uit 1933.

Op de vier platen uit de periode 1980 tot 1983 begaf Bobby Bare Sr. zich meer en meer in de richting van de Southern rockmuziek en de traditionele country. Zijn twee laatste top 30-hits waren “It’s A Dirty Job”, een duet met Lacy J. Dalton, en het liedje “The Jogger” uit zijn album “Drinkin’ From The Bottle, Singin’ From The Heart”. Beide songs werden door de net vermelde Shel Silverstein gecomponeerd. In totaal belandde Bobby Bare Sr. gedurende zijn 50 jaar durende carrière zo’n 60-tal keren in de top 40 van de countrymuziek. In 2013 werd hij eindelijk opgenomen in de ‘Country Music Hall Of Fame’ en in 2018 werd hij na een lovende introductie door Garth Brooks ook lid van de ‘Grand Ole Opry’, zowat de hoogste eer die een countrymuzikant kan bekomen.

(valsam)

 

 

TRACKLIST
Disc One
DRUNK & CRAZY
Drunk And Crazy
Food Blues
The World’s Last Truck Drivin’ Man
I Can Almost See Houston From Here

If That Ain’t Love
Rock And Roll Hotel
Song Of The South
Appaloosa Rider
Bathroom Tissue Paper Letter
Willie Jones
Gotta Get Rid Of This Band
Drinkin’ And Druggin’ And Watchin’ T.V.
Your Credit Card Won’t Get You Into Heaven
I’ve Never Gone To Bed With An Ugly Woman
Desperados Waiting For The Train
AS IS
Dollar Pool Fool
Learning To Live Again
Call Me The Breeze
Take Me As I Am (Or Let Me Go)
Let Him Roll
New Cut Road
She Is Gone
Dropping Out Of Sight
Summer Wages
White Freight Liner Blues

Disc Two
AIN”T GOT NOTHIN” TO LOSE
If You Ain’t Got Nothin’ (You Ain’t Got Nothin’ To Lose)
(I’m Not) A Candle In The Wind
The Old Swimmin’ Hole
Isn’t That Just Like Love
Goodnight Irene
Golden Memories
I’ve Been Rained On Too
Cold Day In Hell
So Good To So Bad
Praise The Lord And Send Me The Money
DRINKIN’ FROM THE BOTTLE,
SINGIN’ FROM THE HEART
The Jogger
Easy As Dreaming
Rodeo Queen
Me And Jimmy Rodgers
Three-Legged Man
Diet Song
Jennifer Johnson & Me
Drinkin’ From The Bottle
Someplace To Come When It Rains
Stacy Brown Got Two
Time

Artiest info
Website  
 

Label: Beat Goes On Records

video